diumenge, 30 d’octubre del 2011

El palimpsest d'Arquímedes

Un palimpsest és un manuscrit que ha estat escrit dues vegades. Els monjos medievals aprofitaven alguns llibres llibres ja escrits i els "reciclaven" per aprofitar pàgines. Les tècniques usades eren diverses, però la més comuna és la de gratar el pergamí per treure'n la tinta i així deixar les pàgines a punt per a un altre manuscrit.



Gràcies a aquest disbarat, a penes excusat per la dificultat i el cost dels pergamins, avui tenim, en ocasions, dos manuscrits en un sol còdex. Amb les tècniques actuals i un treball minuciós, en els darrers anys s'han pogut rescatar textos escrits en el primer document. Aquesta és una tasca fascinant d'arqueòlegs, filòlegs i qui sap si ens pot donar coneixement de llibres perduts.

Doncs bé, en aquest sentit ens ha aparegut recentment un tresor: El palimpsest d'Arquímedes.
Arquímedes de Siracusa (s III aC) fou un brillant matemàtic, astrònom, físic... (qui no ha recordar, en ficar-se en una banyera, el seu famós principi (eureka!). Al segle X, un monjo de Constantinoble va copiar el seu tractat, en grec, en un pergamí. Tres segles més tard un altre monjo el va palimpsestejar per escriure unes oracions per a l'església ortodoxa grega.
L'octubre de 1998 un col·leccionista anònim va comprar aquest palimpsest a la casa de subhastes Christie's per dos milions de dòlars. Avui en dia es considera el manuscrit amb textos científics més important del món. Però encara era il·legible.
L'any 1999, aquest col·leccionista va cedir el manuscrit al museu Walters Art Museum, de Baltimore, als EEUU per poder-lo recuperar. Molts especialistes van pensar que això seria impossible, donada la seva pèssima conservació fins el moment.
La tasca ha durat 12 anys, però avui en tenim els resultats i els podem observar en l'exposició Lost & Found: The Secrets of Archimedes, del Walters Art Museum